houtpellets als brandstof gebruiken

houtpallets

Houtpellets zijn kleine, cylindervormige staafjes van geperste houtsnippers. Deze worden vaak gebruikt als brandstof voor verwarming van woningen en andere gebouwen. Ze zijn efficiënt, milieuvriendelijk en produceren minder fijnstof en koolmonoxide dan houtkachels. Houtpellets worden gemaakt van resthout dat wordt verzameld uit bosbouw en houtzagerijen en zijn een hernieuwbare brandstof met een lagere CO2-uitstoot dan andere brandstoffen. Ook zijn houtpellets vaak goedkoper dan andere brandstoffen en zijn gemakkelijk te transporteren en opslaan. Het grootste nadeel van houtpellets is dat ze enige voorzorgsmaatregelen vereisen, zoals het bewaren van de pellets in een droge ruimte en het gebruik van een kwalitatief goede opslagcontainer. Toppellets.nl – Houtpellets zou je hiermee kunnen helpen om de beste houtpellets te bemachtigen.

Zacht- versus hard hout

Er wordt onderscheid gemaakt tussen witte en bruine pellets. De kleur heeft te maken met het materiaal waarvan een pellet is gemaakt. Voor witte pellets wordt zachthout gebruikt en voor bruine pellets hardhout. Bij zachthout kan men onder meer denken aan essen- en dennenhout. Een populaire hardhoutsoort, die voor pellets wordt gebruikt, is eikenhout. De witte pellets zijn doorgaans wat prijziger dan de bruine. De verbranding ervan is erg schoon. De warmteopbrengst van witte pellets is echter wat lager dan van de bruine. De witte pellets zijn daarom prima voor ruimtes met een relatief kleine oppervlakte. De verbranding van bruine pellets is beter en minder heftig. Bruine pellets worden daarom wat meer gebruikt voor de verwarming van ruimtes die wat groter zijn. Beide typen pellets hebben dus andere eigenschappen. Er is niet per se een verschil in kwaliteit. De zuiverheid van de pellets is wel van belang, want dat geeft een meer complete verbranding.

Houtpallets bewaren

Het bewaren van houtpellets is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pellets in goede conditie blijven en geschikt zijn voor gebruik. Hier zijn enkele aanbevelingen voor het bewaren van houtpellets:

  • Droge opslag: Het is belangrijk om houtpellets op een droge plek op te slaan, omdat natte pellets niet geschikt zijn voor gebruik en zorgen voor een slechte verbranding en een lagere efficiëntie van de installatie.
  • Goede ventilatie: Houtpellets moeten op een plek worden opgeslagen met goede ventilatie om te voorkomen dat er vocht in de pellets kan opstapelen.
  • Geschikte opslagcontainer: Het is belangrijk om houtpellets op te slaan in een kwalitatief goede opslagcontainer, zoals een metalen silo, om te voorkomen dat er vocht in de pellets kan opstapelen en om te beschermen tegen regen en vocht.
  • Bescherming tegen verontreiniging: Houtpellets moeten beschermd worden tegen verontreiniging, zoals stof of zand, om de kwaliteit van de pellets te behouden en te voorkomen dat ze slecht te verbranden zijn.
  • Behoud van kwaliteit: Houtpellets moeten op een koel en droge plek opgeslagen worden, om te voorkomen dat de pelletkwaliteit achteruit gaat. Dit kan het gevolg zijn van beestjes of schimmel.

Voor meer informatie over pellets bewaren klik hier